Pihe Puha Pracli Mini kosorrú, Törpe kosorrú és Színes törpeTenyészet

The Orginal PPP's Bunnies from Hun Est. 2015

Amióta élek, kb azóta állatok vesznek körül. Amikor megvettem az első törpe kosorrú tenyész nyuszi párocskámat, már volt a családunknak egy hobby nyuszi Toto. Ő egy színes törpe volt és 12 éves korába búcsúzott eltölünk. Édesapám jó voltából 2011 óta már a kutyatenyésztés világába élek. Kuvasz tenyészetünk kölykeinkek 50%-ka külföldi országokba exportáljuk . A legidősebb kan kutyánk 2014 Év kanja Magyaroszágon. Kutyáink többszörös bajnokok ( CAC, CACIB, BOS).

A tenyésztést 2015-ben kezdtem el. Először törpekosorrú nyulakkal, később vettem törpe rexeket is a tenyészetembe. 

Ebben az időszakba került első mini kosorrúm is kis családunkba ( Szamóca), egyből beleszerettem és azóta is velünk él. 

 

 

A mini kosorrú és színes törpe tenyésztésével komolyabban 2017-ben kezdtem el foglalkozni.

2018-ban már nem is volt kérdés , hogy szeretném frissíteni a magyar tenyésztőktől vett vérvonalaimat és szeretnék új színeket importálni.

2018 tavaszán Franciaországból importáltam mini kosorrú nyuszikat , 2018 nyarán Angliból érkezett több minim is.

 2018 őszén betegség miatt mind a tenyésztést mind az importálást szüneltettem.

Azonban 2019-ben új ledülettel és még nagyobb tudásvággyal belevetettem magamat mind az importálásba és nagy örömre az egyik nagy híres Angliai tenyésztő és küllembíró nagyon sok hasznos tanáccsal látott el. Segített új kapcsolatokat kiépíteni minőségi vérvonallal rendelkező  tenyésztőkkel.  Jane egy igazi kincs, aki megígérte , hogy idén még a kis nyuszijaim kiválasztásánál is tanácsokkal fog ellátni. 

Neki köszönhettem , hogy idén az egyik álmom valóra vált - tavasszal 8 DM oroszlán nyúl érkezik a tenyészetembe.

 

 

Célom minőségi mini kosorrú nyuszik tenyésztése Európa szinten .  Hobby nyuszis gazdiknak pedig olyan kis nyuszit bíztosítani, aki egy életen át családtag lehet. A nyuszijainkat csak kezdőcsomaggal együtt engedjük új családjába ( megfelelő táp és széna (német - JR Farm ), Útmutató tartásukhoz, kombinált oltással és oltási könyv.

Idén még komolyabban veszük nyuszijaink sorsát , így 2019. márciusától a szerződés mellett egyedi fül tetoválással kerülnek el. Mivel szeretnénk , ha nyuszijaink boldog egy gazdis életet élnének, így csak tényleg komoly gazdijelölteknek adunk el kicsiket. 

 

Persze megeshet, hogy a gazdi vagy a tenyésztő  különböző okok miatt nem tudja tovább vállani a nyuszikánkat, ilyen esetbe nyuszijainkat vissza fogadjuk , azonban pénzt nem fizettünk vissza. 

Mivel nem akarjuk, hogy állatkáink rossz kezekbe kerüljenek , így tovább értékesíteni tilos őket. Vérvonalainkat engedélyünk nélkül tovább tenyésztésre nem lehet eladni (vannak olyan tenyészetek, ahova nem szívesen adjuk nyuszijainkat).  Mivel nem akarjuk, hogy szaporítok kezére jussanak féltett kincseink , így a szerződés szerint 7-8 hónapos korban kötelező ivartalanításon kell átesniük (kivéve tenyész nyuszik vagy megegyezés) , melynek orvosi igazolását a gazdinak el kell küldenie nekünk.

 

 

 

Tenyészetünk 2019. áprilisától kezdve, 100 %-ba csak import nyuszikkal bővíti a csapatát.

Minket nem érdekel sem a rivarizálás, sem a páváskodás , nem követünk semmi "divatot", se írányt. Az importálásokat a minőségi és kíváló állomány reményébe teszük. A nyuszijaink ára ennek a megvalósításának támpontja.

 

Tenyészetünk régen MGKSZ tag VOLT,mi ennek értelmét nem látjuk, úgy hogy szövetséget váltottunk. 

Már külföldi nyuszi szövetség tagja vagyunk   és két külföldi klubba is beléptünk, úgy hogy már csak a kiállításokra és importálásokra kell koncentrálnunk 

 

 

A hobby célra vett nyuszijainkat továbbiakba is egyedi azonosítóval látjuk el. A tenyésztésre vett nyuszik azonban a szövetségnek megfelelő azonosítóval fognak rendelkezni. 

 

 Tenyészetünkben megtalálható fajták:

 

 Mini kosorrú (normál szőrzetű)

 Oroszlánfejű mini kosorrú

 Rex mini kosorrú

 

Szatén mini kosorrú

 Kasmír mini kosorrú

DM lionlop

 

Szatén törpe

Színes törpe

Törpe kosorrú

 

A nőstényeink 6 évüket betöltve nyugdíjba vonulnak (ívartalanítva lesznek és a "nyugdíjas házba kerülnek"). A bakok esetében ez 8-9. évben várható. 

A nőstényeink általában 8 -12 hónapos korban hozzák világra az első almocskájukat, évente 2 vagy maximum 3 almocskát nevelnek.