Pihe Puha Pracli Nyuszi Tenyészet
Mini kosorrú, Törpe kosorrú és Színes törpe
The Orginal PPP's Bunnies from Hun Est. 2015
Mini lop, Dwarf lop and Netherland dwarf 
Member of BRC 2019

Amióta élek, kb azóta állatok vesznek körül. Amikor megvettem az első törpe kosorrú tenyész nyuszi párocskámat, már volt a családunknak egy hobby nyuszi Toto. Ő egy színes törpe volt és 12 éves korába búcsúzott eltölünk. Édesapám jó voltából 2011 óta már a kutyatenyésztés világába élek. Kuvasz tenyészetünk kölykeinkek 50%-ka külföldi országokba exportáljuk . A legidősebb kan kutyánk 2014 Év kanja Magyaroszágon. Kutyáink többszörös bajnokok ( CAC, CACIB, BOS).

A tenyésztést 2015-ben kezdtem el. Először törpekosorrú nyulakkal, később vettem törpe rexeket is a tenyészetembe. 

Ebben az időszakba került első mini kosorrúm is kis családunkba ( Szamóca), egyből beleszerettem és azóta is velünk él. 

 

 

A mini kosorrú és színes törpe tenyésztésével komolyabban 2017-ben kezdtem el foglalkozni.

2018-ban már nem is volt kérdés , hogy szeretném frissíteni a magyar tenyésztőktől vett vérvonalaimat és szeretnék új színeket importálni.

2018 tavaszán Franciaországból importáltam mini kosorrú nyuszikat , 2018 nyarán Angliból érkezett több minim is.

 2018 őszén betegség miatt mind a tenyésztést mind az importálást szüneltettem.

Azonban 2019-ben új ledülettel és még nagyobb tudásvággyal belevetettem magamat mind az importálásba és nagy örömre az egyik nagy híres Angliai tenyésztő és küllembíró nagyon sok hasznos tanáccsal látott el. Segített új kapcsolatokat kiépíteni minőségi vérvonallal rendelkező  tenyésztőkkel.  Jane egy igazi kincs, aki megígérte , hogy idén még a kis nyuszijaim kiválasztásánál is tanácsokkal fog ellátni. 

Neki köszönhettem , hogy idén az egyik álmom valóra vált - tavasszal 6 DM oroszlán nyúl érkezik a tenyészetembe.

 

 2019. őszén folytatuk a kitűzőtt terveinket. Megérkezett az első kettő törpe kosorrú tenyészállatunk Angliából. Amiért tenyésztőiknek nagyon hálás vagyok.

2019 év végéig még bővítjük az álományukat kicsikkel és nagyobbakkal is. Több híres tenyészetből is várunk nyuszikat. Gyönyörű formával és nagyon jó vérvonallal, ritka színnel. Ősszel főképp a kék szemű vonalat támogatjuk meg.

Mivel 2019. novemberétől Anglia nem lesz Eu tag, így szerencsére nem fanatikus tenyésztők a nagy importálási hullámból ki fognak szállni, így aki tényleg akar import nyuszit minden áron csak az fogja kifizetni a várható árakat. Aminek én örülök. Sokan nem fogják fel milyen kincs az angol vonalú mini kosi, főképp ha formás és jó utodokat ad. :)

2020 tavász elkezdik építeni GIGA nyuszi házunkat, mivel a létszám addigra a tervezett számot eléri, így végre belekezdhetünk a szünet nélküli tenyésztésbe (persze nőstényeink fognak piheni) , mivel új házba állandó hőmérséklet lesz bíztosítva, így nagy vedlések nem várhatóak és szerencsére nőstényeink száma is megengedi, hogy évi 3 ellés mellett is havi 5-6 almocskánk legyen havi szinten , így mind belföldre mind küldföldre eleget tudunk tenni . :)

 

Persze megeshet, hogy a gazdi vagy a tenyésztő  különböző okok miatt nem tudja tovább vállani a nyuszikánkat, ilyen esetbe nyuszijainkat vissza fogadjuk , azonban pénzt nem fizettünk vissza. 

Mivel nem akarjuk, hogy állatkáink rossz kezekbe kerüljenek , így tovább értékesíteni tilos őket. Vérvonalainkat engedélyünk nélkül tovább tenyésztésre nem lehet eladni (vannak olyan tenyészetek, ahova nem szívesen adjuk nyuszijainkat).  Mivel nem akarjuk, hogy szaporítok kezére jussanak féltett kincseink , így a szerződés szerint 7-8 hónapos korban kötelező ivartalanításon kell átesniük (kivéve tenyész nyuszik vagy megegyezés) , melynek orvosi igazolását a gazdinak el kell küldenie nekünk.

 

 

 

Tenyészetünk 2019. áprilisától kezdve, 90 %-ba csak import nyuszikkal bővíti a csapatát.

Minket nem érdekel sem a rivarizálás, sem a páváskodás , nem követünk semmi "divatot", se írányt. Nem szarkeveréssel, hazugságok terjesztésével és mások eltaposávál kívánunk előrébb juttni. Az importálásokat a minőségi és kíváló állomány reményébe teszük. A nyuszijaink ára ennek a megvalósításának támpontja.

 

Tenyészetünk régen MGKSZ tag VOLT,mi ennek értelmét nem látjuk, úgy hogy szövetséget váltottunk. 

Már külföldi nyuszi szövetség tagja vagyunk   és egy külföldi klubba is beléptünk, úgy hogy már csak a kiállításokra és importálásokra kell koncentrálnunk.

 

TAGSÁGOK:

2019. BRC tagok vagyunk, így nyuszik hivatalosan regisztrálva vannak ( a mini kosorrúak is)

2019.06-tól National Cashmere Lop Club tagja vagyunk. 

 

 

A hobby célra vett nyuszijainkat is lábgyűrűvel látjuk el, ha elfogadott szín és minta . Hanem akkor egyedi tetovlást kapnak. Azonban a lábgyűrűt a leendő gazdi előtt levágjuk a nyuszi lábáról és egyedi tetoválást kap a fülébe plusszba , hogy a későbbiekbe be tudjuk azonosítani. A nyuszi ivartalanítása után (elküldött igazolás)  a levágott lábgyűrű és Certification (származási lap) el lesz küldve a gazdinak.

 Tenyésztésre nem adunk el nyuszit , így csak a tenyésztésre megtartott nyuszijainkon marad meg a lábgyűrű. Kérem , aki tenyésztésre szeretne nyuszit, a kellemetlen pillanatok elkerülése véget keressen más tenyésztőt. Csak külföldre adunk el nyuszit tenyésztésre, ott a gyűrű megmarad , azonban kicsit soha nem adhat el Magyarországra  :)

 

 Tenyészetünkben megtalálható fajták:

 

 Mini kosorrú (normál szőrzetű)

 Oroszlánfejű mini kosorrú

 Rex mini kosorrú

 

Szatén mini kosorrú

 Kasmír mini kosorrú

DM lionlop

 

Szatén törpe

Színes törpe

 

A nőstényeink 6 évüket betöltve nyugdíjba vonulnak (ívartalanítva lesznek és a "nyugdíjas házba kerülnek"). A bakok esetében ez 8-9. évben várható. 

A nőstényeink általában 8 -12 hónapos korban hozzák világra az első almocskájukat, évente 2 vagy maximum 3 almocskát nevelnek. 

 

Feliratkozás a hírlevélre